Teraz jest 2012-05-21, 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2010-04-21, 12:09 

Dużo osób do mnie napisało i o IRONIO LOSU - napisały do mnie przede wszystkim osoby, które chcą wybierają się na LUZACKIE WARIACKIE WAKACJE, czyli nie zamierzają wcześniej rezerwować domku czy też apartamentu, lecz chcą jechać "w ciemno" i nocować co dzień gdzie indziej, dlatego odpowiadam również na forum clubitaliano.
Wiele osób pyta mnie czy takie LUZACKIE WAKACJE są możliwe i czy z mojego punktu widzenia jest to dogodny sposób spędzania wakacji? Jedyna inteligentna odpowiedź na te pytania brzmi - TO ZALEŻY. To zależy czego oczekujecie, co jest dla Was wygodne, a co nie jest.
WARIANT I - co dzień zmiana miejsca noclegu
Jeżeli chcecie nocować co dzień w innym miejscu, to praktycznie pozostają Wam tylko hotele, jako że wszelkiego typu domy prywatne oferujące noclegi czy też gospodarstwa agroturystyczne, które oferują przystępne ceny ale pod warunkiem pobytu przynajmniej 5-dniowego. Zauważyłam, że niechętnie przyjmuja gości "na jedną noc", bo to dla nich nie jest żaden interes, poza tym obawiają się utraty potencjalnego klienta, który zechce zostać dłużej, a właśnie dla niego zabraknie miejsca.
Dla Was może być to dodatkowe zamieszanie związane z ciągłymi przenosinami/ przeprowadzkami etc. ale, jeżeli to Wam nie przeszkadza to jest to jak najbardziej możliwe do zrealizowania
Hotele - wiadomo, trzeba płacić od osoby i są to ceny WYSOKIE. Podejrzewam, że nie ma u nich schronisk podobnych do naszego poczciwego PTTK, może się mylę, ja się z taką instytucją nie spotkałam. Motele - owszem są, ale zawsze wszystko jest zajęte. Trzeba być osobą bardzo zamożną albo seksi blondynką (może być farbowaną, im jaśniejszy kolor tym lepiej) rozsiewającą własne uroki (co jest ryzykowne, bo należy się liczyć z niepożądanym towarzystwem namolnych wielbicieli blondynek), aby uznano, że jednak są wolne pokoje.
Można oczywiście wejść na internet wybrać sobie promocyjne hotele/motele z okolic, które Was interesują, zarezerwować pokoje jeszcze będąc w PL, ale trzeba już w momencie rezerwacji zapłacić kartą kredytową (przynajmniej 25-30%) a potem, w przypadku, gdy nastąpi nieoczekiwana zmiana planów, którą czasami wymusza samo ŻYCIE, pieniądze są nie do odzyskania.
LUZACKIE WAKACJE -według mnie istnieje duże ryzyko rozczarowania się ale oczywiście można liczyć na SZCZĘŚCIE - CZEGO WAM ŻYCZĘ Z CAŁEGO SERCA i wyruszyć z hasłem JAKOS TO BĘDZIE, COŚ SIĘ ZNAJDZIE na miejscu. Znaleźć dobrych ludzi i może przeżyć wspaniała przygodę?

Ja osobiście jestem przekonana do WARIANTU nr II - wynajem swojej bazy wcześniej, bo lubię mieć bezpieczny azyl, który na mnie zawsze czeka, nawet na wakacjach, ale mówię to z pozycji osoby, która założyła rodzinę i ma dzieci, więc PREFERUJE INNY STYL ŻYCIA NIŻ uczniowie czy studenci, którzy zapewne stanowią najliczniejszą grupę uczestników tego forum.
Na pewno każdy ma swoją wizję wycieczki do TOSKANII czy też innego miejsca i ja to doskonale rozumiem. decydując się na sposób spędzania wakacji musimy sobie sami powiedzieć: TO JEST MOJE ŻYCIE, TO SĄ MOJE WAKACJE i spędzę je tak, jak mi odpowiada.... więc do dzieła.
Do miłego:)
violalew@wp.pl

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]