Teraz jest 2012-05-22, 00:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2007-03-14, 10:52 
Administrator

Temat postanowiłem założyć, bo chciałbym zorientować się co tak naprawdę nam sprawia trudność w posługiwaniu się językiem włoskim. U mnie wymowa i czytanie są na całkiem dobrym poziomie i nie stwarza mi to większego problemu. Trochę z pisaniem jest gorzej. W gramatyce natomiast najciężej mi idzie z passato ramoto (z odmianą nieregularnych), i z niektórymi czasami. A co tobie sprawia najwięcej problemów?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-15, 23:30 

U mnie z pisanie i czytaniem nie ma problemu, oczywiście akcent zawsze mógłby być lepszy ;)
Jeśli chodzi o gramatyke to na pewno passato remoto czasami sprawia problem. Na szczęście w Emilii-Romagni gdzie mieszkam można bez problemu używać w jego miejsce Passato Prossimo i nie jest to źle odbierane. Praktycznie z Passato Remoto spotykam się tylko w książkach.
Nadal wielkim problemem pozostaje użycie il, la, un etc. To prawdopodobnie dlatego że w polskim tego nie ma i po prostu czasami gdy trzba tego użyć, ja tego nie robie, a gdy nie trzeba, robie to ;)
Mimo wszystko ogólnie z moim włoskim nie jest źle.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-18, 20:30 
Administrator

Zgadzam się z tobą Rad3k, dla mnie tak samo czasami stosowanie il, gli, la, lo, le z pewnymi rzeczownikami stwarza problem, szczególnie jeśli te rzeczowniki maja inne końcówki niż „o”, lub „a”, i czasami można pokręcić trochę w tworzeniu liczby mnogiej, (informazione - la informazione – le informazioni), też występują wyjątki takie jak la radio. Ostatnio przerabiałem tematykę związaną z concordanza dei tempi, i też to sprawia trochę problemów.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-20, 23:24 

Cze! Ja dopiero raczkuje w nauce języka włoskiego więc dla mnie jest wiele nowych i trudnych rzeczy. Muszę jednak przyznać, że nauka włoskiego sprawia mi wielką przyjemność mimo szalonych rodzajników i końcóweczek! Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-22, 15:56 

Nie pozostaje mi się zgodzić z administratorem i Rad3k. Passato Remoto - zgroza, no, ale mozna się szybko go nauczyć wyjeżdżając na południe;-) Reszta, tylko w książkach. Preposizioni (a, di, su, al, itd.), no i te rodzaje (un, li, gli, le, itd.) - czasem łatwo pokręcić. Akcent...ten to zawsze chyba mi będzie sprawiał problemy, no, ale w końcu jestem Polakiem:-D(któremu za łatwo nie przychodzi przyswajanie akcentu). Na koniec zostawiam słówka mające inny rodzaj niż w naszym jezyku np. la bici (fem.) - rower (m.), ten to akurat prosty, ale są też rzeczy, które u nas są np. rodzaju żenskiego i tylko w liczbie pojedyńczej, a we włoskim męskiego i to tylko w liczbie mnogiej (lub odwrotnie) - to dopiero jest zakręcone i bądź tu mądry i się nie myl. Choć akurat teraz nic mi takiego do głowy nie przychodzi:-P ale jestem pewien, że są.
Może znacie takie przykłady?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2007-03-23, 01:43 
a ja jako, że zaczynam naukę dopiero nie mam żadnych, ale to żadnych problemów z Passato Remoto :P ale sądząc po wcześniejszych wpisach chyba mnie to nie ominie.

natomiast problemy mam, o dziwo z czytaniem...profesor ciągle mnie strofuje: 'daj Katerina, daj... ale tak, żeby miód sosnowy lał się na serce, tak miękko i płynnie'. będę musiała nad tym popracować:)

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-25, 00:19 

Dla mnie z kolei istnieją przede wszystkim dwie zmory: a mianowicie czasowniki „Andare” i „Venire” takie niby nic, a namieszać potrafi zwłaszcza jeśli chodzi o odmianę. A co się tyczy passato ramoto – są o wieeeeeeeeele gorsze czasy ( to tak dla pocieszenia ;o)
Pozdrawiam wszystkich =o)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2007-03-26, 22:38 

Witam Cię Natalio :-)

Jakież to są o wieeeeele gorsze czasy od passato remoto ?
Czyżbyś miała na myśli trapassato remoto ?? Nie, tu żartuje, ten akurat jest prostszy od samego passato remoto ;-)
Na myśl mi przychodzi periodo ipotetico 2 rodzaju (tyle, że to nie czas :-/ ), czyli:
SE + congiuntivo imperfetto + condizionare presente z nieregularnymi czasownikami :-P
"Se i ragazzi non stessero cosi pigri, passerebbero quel esame con facilita' "
to jest akurat bardzo popularny nieregularny czasownik w cong. imperfetto ;-) więc są jeszcze gorsze.
I weź tu sobie powiedz to w mowie :-P

A tak poza tym - czemu w tym temacie jest tak wiele wyświetleń a tak mało wpisów ?
Ludzie, jak już wchodzicie to znaczy, że macie coś wspólnego z Italią, z jezykiem, to napiszcie coś.
Dla nas wszystkich to na dobre wyjdzie ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-29, 14:38 

Ja chodzę do szkoły we Włoszech i powiem wam szczerze że wystarczy poprzebywac trochę wśród włochów i się człowiek nauczy szybko języka, bez praktyki nic się nie zrobi.
Jak przyjechałem do Włoch to ze słownikiem chodziłem przez pierwsze 3 miesiące, nadal się uczę jeżyka ale tylko nowych słówek i to ze słuchu bo nie jestem typem człowieka który weźmie słownik i będzie szukał słowa które usłyszał.
Uczę się tylko ze słuchu, bo słownik otwierałem maksymalnie przez pierwsze 6 miesięcy od przyjazdu, jeśli nie znam znaczenia jakiegoś słowa to pytam się znajomych o znaczenie, i uwierzcie że jeśli ktoś ci coś wytłumaczy po włosku to zapamiętasz to do końca życia.
Ja uczęszczając na kursy języka włoskiego we Włoszech nie miałem dużego wyboru, bo takie kursy są po włosku, i tak w ciągu pierwszego roku przerobiłem wszystkie możliwe zagadnienia gramatyczne a w ciągu drugiego roku profesor koncentrował się na wyeliminowaniu wszystkich możliwych błędów podczas rozmowy.
Inna sprawa że miałem świetnego nauczyciela, który przed zajęciami z obcokrajowcami uczył najpierw języka włoskiego w szkole a potem przez 5 lat przebywał w Szwajcarii, gdzie uczył włoskiego, dzięki czemu doskonale rozumie sytuacje przyjeżdżających do Włoch, nieznających języka.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-29, 16:03 

I tak wydaje mi się, że dla każdego w tym języku (jak i z resztą we wszystkich) jest coś innego co sprawia trudność . Jedni mogą nie mieć żadnych problemów z passato ramoto (który chyba zyskał rangę największego przekleństwa ) za to mogą mieć kłopoty z rzeczami najprostszymi.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 15:41 

Ja też dopiero zaczynam naukę języka włoskiego (od 1.5 roku) i jest troszke rzeczy, które sprawiają mi trudność, no i jest też wiele zagadnień, których jeszcze nie przeprobiłam :/ ale wszystko jeszcze przede mną :D narazie najwięcej trudności sprawia mi stosowanie przyimków typu in, da, di itp, w połaczeniu z rodzajnikami i odpowiednimi rzeczownikami :P ale zaczynam łapać o co chodzi i czasem na wyczucie powiem dobrze ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-31, 02:29 

Ciężko powiedzieć co jest dla mnie najtrudniejsze. Ale chyba brak czasu :( Zaczynałem już kilka razy i niestety zawsze coś mi przerwie więc nadal stoję na poziomie podstawowym.

pzdr.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-04, 15:35 

W takim razie życzę aby znalazło się troszkę wolnego czasu aby poświęcić go właśnie dla j. włoskiego…. jeśli już Ci się to uda, to z pewnością tak Cię wciągnie, że nie będziesz miał czasu na nic innego oprócz niego ;)
Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-05-27, 20:33 

Tak sobie pomyślałem, że najtrudniejsze w języku włoskim dla mnie to jest to, ażeby przegadać innego Włocha w rozmowie jak ma mylne pojęcie o czymś. Np. sprzecza się w mojej dziedzinie nie mając o tym zielonego pojęcia, ale zakrywając się sławnym tekstem: 'u nas w Italii tak jest'
Aha, no i jeszcze nie mogę pominąć problemów związanych z dogadaniem się z moim słownictwem budowlano-inżynierskim z profesorami ;-) ale jakoś idzie :-P

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2007-12-07, 23:55 

Uczę się sama języka włoskiego, korzystam z ćwiczeń podanych na forum, wiele znalazłam sama, ale mam problem z passato prossimo, jakiej formy należy użyć?
- zjadłam obiad : ho pranzato, czy per il pranzo ho mangiato
- zjadłam kolację : ho cenato, czy per la cena ho mangiato
Z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
Teresa

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]