Teraz jest 2012-05-22, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-24, 13:07 

witam,

w przyszlym roku wybieram sie na erasmusa do Triestu - czy ktos wie moze cos na temat tego miasta? nie znam jezyka poza kilkoma slowami i zwrotami jak np. tu sie ragazza de mi sonio (jestem swiadom ze to zapis fonetycnzy a nie poprawny) ;], ale z tego co slyszalem mozna sobie mimo to poradzic. wybieram sie na II semestr, choc ciagle rozwazam mozliwosc wyjechania na caly rok. aha i zapomnialem dodac ze jestem studentem Instytutu Europeistyki UJ - to tam na portierni znalazlem wasza ulotke;]

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-24, 17:24 

Witaj erou
Jak już pisałem wcześniej, nieznajomość języka nie stoi na przeszkodzie wyjechania na Erasmusa, szybko się nauczysz. Można powiedzieć, że jest taka zasada - im mniej umiesz język tym szybciej się go uczysz na Erasmusie ;-)
Co do Triestu nie wiem nic, za bardzo na północ od Florencji :-P
Namawiam na wyjazd na cały rok, po co ograniczać możliwość takiej szansy studiowania zagranicą praktycznie za darmo :-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-25, 02:04 

tak, z tym ze odpycha mnie od tego pomyslu wizja zawalonego calego III roku... jak by nie patrzec mocny argument.
btw slyszalem cos o klopotach ze znalezieniem zakwaterowania we wloszech - jak z tym jest?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-25, 09:32 

Wiele osób myśli o problemach po powrocie na swoją uczelnię... ja także miałem wątpliwości co do wyjazdu ze względu na późniejsze komplikacje, które na pewno będą. Ale naprawdę warto nawet takie sobie zrobić. Zresztą jak tu ktoś napisał na tym forum Erasmus jest sztuką roziązywania problemów i jeśli na nich sobie jako tako poradzisz to po powrocie do kraju będzie jeszcze łatwiej.
Sorki, że tak się wyrażę, ale raczej budownictwo jest cięższym kierunkiem od europeistyki, a wcale nie należę do elity wśród studentów(egz.czasem zdaje ledwo ledwo ;-) ), ale i tak uważam, że sobie poradzę, nawet przebywając na Erasmusie na całym 4 roku moich studiów.
Ja znam jeden czynnik negatywny wyjazdu zagranicę - tęsknota za bliskimi. Jeśli nie możesz żyć bez rodziny, bez przyjaciół, bez dziewczyny to być może będzie Ci ciężko, ale wszystkie inne rzeczy będą to przysłaniać. Pewnie, zawsze jest moment zwątpienia itp. ale wszystko dla ludzi.
Ja ten program uważam za świetną sprawę po każdymi względami, nie wiem czy są jakieś minusy które można uzyskać przez to stypendium - ja ich nie widzę przynajmniej lub są mało ważne w porównaniu z tym co można zyskać.
Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-25, 18:37 

jesli chodzi o tesknote to u mnie totalnie nie ma tego problemu, bo bardzo lubie trafiac do nowych miejsc, a zycie nauczylo mnie nie byc sentymentalnym/teskniacym ;]
chodzi o to ze specjalnie przywalilem sobie w tym roku wieksza iloscia przedmiotow i to samo maialem zamiar zrobic na II roku, by na III miec sporo czasu na prace licencjacka i ew. inne zajecia (praca/drugi kierunek). jesli pojade na caly rok to III rok znowu bede mial zawalony, a chcialbym wtedy pojechac jeszcze na ceepusa.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-27, 12:17 

Hej!
Ja jedę w październiku na erasmusa do Padwy. Języka włoskiego za dobrze nie znam, ale są przeciez kursy EILC, które odbywają się przed rozpoczęciem roku akademickiego no i także uczelnia organizuje kursy włoskiego. Poza tym myślę, że jak trzeba będzie nagle zacząć się dogadywac w obcym języku to nie będe miała wyboru:)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-27, 16:34 

No nareszcie pozytywnie nastawiony do wyjazdu, dla którego nie jest problem język :-P
Pewnie, że będzie tak jak piszesz, są kursy, ale innego wyjścia nie ma - nie mówisz po włosku - nie możesz rozmawiać. Więc się mówi ;-)
A słyszałem, że w Padwie jest fajnie, dużo taniej niż we Florencji i więcej inicjatyw dla Erasmusów. W stolicy Toskanii niestety nastawieni są za bardzo na turystykę, zwłaszcza na amerykanów, z których wyciągają sporo kasy.
Jest spora grupka wrocławian w Padwie :-P
A co studiujesz? I na ile jedziesz, semestr czy cały rok?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-27, 17:34 

Tutaj w Polsce studiuję na specjalizacji z meteorologii, w Padwie będę miała z tym trochę problem, bo tam nie ma takiej specjalizacji i takich przedmiotów, ale coś wymyślę;) Wstępnie jadę tam na semestr, ale jesli mi się spodoba, to mam nadzieje, że uda mi się przedłużyć, tyle, że moja uczelnia (Uniwersytet Wrocławski) na drugi semestr nie wypłaca juz grantu:( Jakoś trzeba będzie sobie radzić, mam nadzieję, że z praca dla studentów nie jest tam ciężko:)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-27, 17:47 

Pewnie, że coś wymyślisz, ja tu robię całkiem inne przedmioty niż mam obecnie na mojej uczelni ;-)
Żadna uczelnia nie wypłaca grantu na pobyt na Erasmusie - to są pieniądze z programu Sokrates/Erasmus a uczelnia je tylko rozdziela na swoich studentów.
Ja też nie dostanę pełnej kwoty grantu taką jaką miałem na 1 semestr (1320 EUR), ale powiedziano mi, że z puli jaką dostała moja uczelnia środki zostaną rozdzielone na Erasmusów, którzy zdecydowali się zostać na 2 semestr (jest to ok.200 EUR x 4 m-cy). Tyle, że wypłata odbędzie się jak będę na uczelni i podpisze aneks do umowy :/
Z pracą dla studentów ja uważam, że nigdy nie jest ciężko - nawet w Polsce - chcesz pracować to pracujesz, różne są tylko stawki i co masz robić :-P

[ Dodano: 2007-05-27, 20:12 ]
Zaczął sie już okres w którym Ci którzy chcą wyjeżdżać na Erasmusa już wiedzą gdzie jadą. Czy wpadają tu na forum osoby, które wyjadą do Włoch? A jeśli tak, to gdzie? Czy trudno było się zakwalifikować na Waszych uczelniach na wyjazd czy nie za bardzo, co studiujecie itp.
Jeśli potrzebujecie jakiś odpowiedzi to pisać i pytać ;-) Może będę mógł w stanie coś pomóc oprócz tego co napisałem powyżej w tym temacie.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-06-22, 23:51 

ja bylam jako erasmus w hiszpanii, czyli nie wiem, czy kogos tu interesuje:)
ale tak sie wlasnie zaczela moja milosc do Italii, poniewaz caly rok spedzilam glownie w towarzystwie wlochow i mowilam hiszpanskim z wloskim akcentem, heheh:)))))
przygoda jednorazowa w zyciu, uczucia szczescia jak narazie nieporownywalne z zadnymi innymi..

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-06-27, 20:30 

Hehe, ja będąc w Italii na Erasmusie cały rok spędzam głównie w towarzystwie hiszpanów :-P
Tak to już jest z tymi dwoma krajami, że się Erasmusami tak wymieniają ;-)
Ale znałem wcześniej włoski, więc nie mówię z hiszpańskim akcentem ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2008-02-04, 19:36 

:) ja wlasnie jestem na Erasmusie w Bolonii-italianistka;sytuacja jest taka,ze musze zdac wiekszosc przedmiotow tutaj-bo potem pisze licencjat,juz w Polsce...i powiem szczerze,ze bez wloskiego byloby trudno...majac przedmiot typu letteratura italiana contemporanea i 6 ksiazek do przeczytania milej robic to bez slownika i ze zrozumieniem niz dopraszac sie po angielsku o ulatwienia:> ale jesli ktos ma 5letnie studia i moze zaliczyc bez problemu swoje przedmioty w PL,nie powinien martwic sie jezykiem;)
dobrze miec znajomosc komunikatywna,bo jednak Wlosi angielski znaja dosc kiepsko-rozumiec rozumieja,ale wez sie dogadaj...:P

PS jak ktos chce nie byc do tylu,trzeba sie jednak liczyc z tym ze to nie calkiem wakacje-my italianistki mamy w tym semestrze 7 egzaminow-jak na razie 5 do przodu,2 przed nami...ale nie jest tak,zebysmy sie obijaly:> absolutnie nie!
PPS czy wasi wspollokatorzy Wlosi tez jedza z plastikowych naczyn?:P to nas stupisce,sempre&forever:P

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2008-02-05, 18:03 

Hehe, z plastikowych naczyń, dobre... ale tylko tak spotkałem się podczas imprez. Choć jeśli takie naczynia kosztują grosze to po co głowić się w mycie tradycyjne. Jesz i wyrzucasz = bardzo nieekologiczne choć szalenie praktyczne. A wiadomo - Włoch = lenistwo,heh
Ja z kimkolwiek jeśli miałem do czynienia kto był na Erasmusie to może nie zawsze w trakcie pobytu ale już po uważa to za swego rodzaju wakacje i zapewniam Cię, że jeśli będziesz patrzyła na to z perspektywy czasu też tak stwierdzisz - bo to nie jest program by się uczyć i tylko i wyłącznie wkuwać na uczelni partnerskiej tylko po to, by poznać dany kraj, obyczaje, jak wygląda u nich studiowanie, kultura itp. i chyba na końcu jest nauka :-P

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2008-05-19, 21:46 

witam, mam takie pytanie, czy ktokolwiek ma jakis namiar na wloska uczelnie oferujaca kierunek europeistyka? bede bardzo wdzieczny za odpowiedz :)

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]