Teraz jest 2012-05-22, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2007-03-24, 15:48 

W związku z tym, iż jestem jednym z tych, którzy mają możliwość przeżywania niezwykłej przygody z programem erasmus chciałbym, żebyście także sie wypowiedzieli co o tym programie sądzicie. Jestem studentem 4 roku Wydziału Budownictwa na Politechnice Opolskiej jednakże ten rok akad. przeznaczyłem na erasmusa na Universita' degli Studi di Firenze. Osobiście nie miałem większych problemów z rekrutacją na program, ponieważ jestem (skromnie mówiąc :-P ) na całkiem trudnych studiach wymagających ciągłości, a niewątpliwie taka wymiana to jest "oderwanie" się od uczelni macierzystej i od programu studiów, także nieliczni decydują się na ten ekstremalny krok. Ja sam mam obawy przed powrotem i ponownym "wskoczeniem" do polskiego szkolnictwa wyższego. Obecnie mija 6 miesiąc mojego pobytu we Florencji, nie wyobrażałem sobie, żeby zostac tylko na 1 semestr tutaj. Już wiem, że ta przygoda nigdy nie będzie zapomniana, znam także osoby, które będąc na erasmusie bardzo się męczyły. Może to przez tęsknotę za bliskimi, może im nie odpowiadał za bardzo styl zycia w Italii, nie wiem... różne są opinie o tym programie, lecz jedno jest pewne, nikt tego nie zaprzeczy - znajomość języka włoskiego wzrasta w olbrzymim tempie :mrgreen:

A ciekawe co Wy sądzicie o tym programie, jakie macie doświadczenia z nim, w jakich miastach byliście lub jesteście obecnie, do jakich chcielibyście pojechać? Jakie są Wasze obawy przed wyjazdem, co Was ewentualnie powstrzymuje, a co napędza chęć wyjazdu?

P.S. Może stronka z walorami krajobrazowymi rozbudzi Waszą ciekawość ;-) (link pod tekstem)

W miarę mozliwości będziemy się starać przybliżyć Wam aspekt uczelniany na włoskiej uczelni jako student erasmusa
Parola chiave - Sono uno studente di erasmus...
pierwsze co, powinno się mówić do włoskiego profesora ;-)

Ostatnio edytowano 2007-03-25, 01:26 przez Michał Malec, łącznie edytowano 1 raz

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-25, 00:08 
Administrator

Witaj Michał!
Lepiej nie mów „Sono un studente di erasmus...”, bo może od razu oblać, za to „un studente” a nie „uno studente”, ale to oczywiście takie koleżeńskie zwrócenie uwagi na błąd który się każdemu zdarza. Co do Erasmusa to zawsze się zastanawiałem i pytałem osoby które były we Włoszech na Erasmusie, jak oceniają oni poziom włoskich wyższych uczelni. Oczywiście porównując uczelnie Polskie z Włoskimi, jakie widzą różnice, i czy poziom jest taki sam, czy może inny, jeśli tak to gdzie trudniej jest u nich czy u nas. Te pytania zawsze mnie nurtowały, i szukam na nie odpowiedzi od dawna. Niestety nie miałem okazji być na Erasmusie, ale już raz byłem na zajęciach na Uniwersytecie we Włoszech, tak przez 3 dni. Zauważam różnicę w tym że we Włoszech, studenci mają bardziej elastyczną formę zaliczeń, następnie mają mniej przedmiotów niż generalnie na uczelniach w Polsce, i do egzaminów przygotowują się zazwyczaj z książek, i to dość dokładnie. Podobno jest wyrobiona opinia taka że studenci we Włoszech jak już studiują dany przedmiot to się bardzo w niego zagłębiają. W Polsce natomiast uczymy się większego zakresu tematycznego mniej zagłębiając się w danym przedmiocie.
Abstrahując od tego, interesuje mnie jeszcze ile taki student musi mieć na miesiąc środków aby się utrzymać. Wiadomo że zależy to od miejsca pobytu, ale wydaje mi się że tak z 350 – 400 euro, to min.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2007-03-25, 01:56 

Dzieki za małą poprawkę Rafale ;-) ale nawet taki błąd może świadczyć, że jako student z zagranicy nie zna się dobrze włoskiego i trzeba na Ciebie patrzeć inaczej niż na studentów włoskich. Nie zapominaj, że na Erasmusie nie jest się ocenianym za język obcy, a za wiedzę jaką możesz zdobyć przy swoich umiejętnościach językowych. To też jest brane pod uwagę na jakim poziomie się jest - im wyższy, tym więcej od Ciebie wymagają, ja tak uważam.

Jeśli chodzi o poziom uczelni włoskich to... jest zdecydowanie niższy niż naszych Polskich. Zresztą różnice programowe widać już nie na stopniu wyższych uczelni, ale i na gimnazjach, no ale my tutaj o studiach wyższych. Niższy poziom odnosi sie do materiału jaki student powinien opanować w danym czasie, owszem, masz rację, bardziej muszą sie zagłębiać w temat i robią to naprawdę skrupulatnie. Forma zaliczeń szalenie elastyczna, co prawda każdy wydział ma swoje zasady, ale ogólna zasada z egzaminami jest taka: nie zdasz za 1szym razem - nic się nie stało, nie zdasz za drugim - też przejdzie i tak np. na moim wydziale możesz do 7 razy podchodzić bez konsekwencji !! Co prawda zdarzają się prof. którzy po drugim oblanym egzaminie odnotowują to w indeksie. Na egzaminy trzeba się obowiązkowo zapisywać (mailem lub na listach chetnych do danego terminu). Jeśli w danym semestrze (lub trymestrze - zależy od wydziału, nie od uczelni jak jest rozplanowany rok akad.) masz za dużo ciężkich przedmiotów, spokojnie, nie chodź na nie, zrobisz za rok, chodziłeś, ale nie dasz rady się nauczyć na egzamin, spokojnie - zdasz go za miesiąc, dwa. W myśl zasady "Chi va piano, va sano e va lontano". Czy z książek...hmmm tu bym troszkę dołożył, że strasznie uważnie notują każde zdanie prof. i głównie z notatek się uczą, chyba, że polecona jest książka przez prof. to już trzymaja się książki.

Sprawa finansowa: Florencja jest drogim miastem: ceny za miejsce w pok. 2-osobowym, wahają się 220-280euro + opłaty (ok.50euro), pokój pojedyńczy od 300 w górę trzeba liczyć, choć często już z opłatami jet ta cena. Na resztę jest absolutnie minimalnie 150-200euro, ale to już odpadają wyjścia do klubów i płacenie za piwo, drinki po 5-7euro. We Florencji jeśli chcesz żyć spokojnie i nie martwić się o pieniądze to 500 euro jest absolutnie minimum. Wiadomo, ceny jak zaznaczyłeś - zależą od miasta, tak jak wszędzie, im mniejsze miasto, bardziej nieznane - tańsze, na południu to samo, biedniejszy region - wszystko tańsze. Jeśli chodzi o Perugie, Padwę, Bolonie - ceny mieszkań spadają do tych podanych o ok.60-80euro.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 16:08 

Ja chciałam się zapytać, czy studenci w ramach tego programu dostają jakieś stypendium??

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2007-03-30, 19:41 

Witam Martulka
Pewnie, że stypendium jest, ale jak to jest nazwane w regulaminie programu Sokrates/Erasmus są to pieniądze, by wyrównać różnice w utrzymaniu się w danym państwie.

Czyli jeśli chodzi o Italię, studenci z Polski na rok 2006/2007 otrzymali jednorazowy grant w wysokości 1320euro. Stypendium jest wypłacane tylko na okres 1 semestru. Dodatkowo można otrzymać stypendium od uczelni (zależy od uczelni ile da) lecz jest to kwota przeznaczona na koszty podróży.

Jak pisałem wcześniej, zależy do jakiego miasta się pojedzie to może spokojnie wystarczyć na wyrównanie tych różnic, lub nie. Ja wydaje na życie we Florencji tyle ile wydawałem w Polsce (czynsz za mieszkanie, wyżywienie itp.), a stypendium poszło całe na czynsz we Florencji (mieszkanie + opłaty). Drugi semestr trzeba sobie jakoś radzić, także zależy od uczelni czy na drugi semestr otrzyma się jakieś pieniądze.

Ogólnie patrząc na moją uczelnię - stara się jak może, by studenci mieli jak najłatwiejsze życie finansowe (choć jeszcze dodatkowych pieniędzy na 2 semestr nie dostałem :-/ )

Ogólnie jest tak - że trzeba dokładać ze swoich funduszy na pobyt na Erasmusie

Ale powtarzam jeszcze raz - WARTO !!! :-D

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 22:23 

No to całkiem ciekawie sie to przedstawia :) myślałam nawet, żeby w ten sposób wyjchać, ale studiuję filolgię polską, więc pewnie mój kierunek studiów się na ten program nie łapie :-/ chyba, że się mylę :)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 22:30 

Martulka
śmiało możesz zabierać się za składanie swoich papierów na wydziale a potem w rektoracie Zaufaj mi taka przygoda i takich wspomnień się nie zapomina.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 22:36 

Oj kusicie kusicie :) :) ale myślę, że moja znajomość włoskiego jest jeszcze zbyt ograniczona :( tzn więcej rozumiem, niż umiem powiedzieć :) i w ogole boje się troszkę, bo wiadomo sama... bez żadnej znajomej duszy :-/

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 22:44 

jak wyjeżdżałam mówiłam dość dobrze a nawet chyba lepiej ale wyjechały ze mną dziewczyny które podstawowych słówek nie znały i jakoś sobie poradziły To naprawdę przygoda życia. Nauka wszystkiego: życia, kompromisów........
Języka nauczyłam się sama w domu tak bardzo chciałam wyjechać potem dwa lata po 3 miesiące wakacji i spełniło się moje marzenie Nie bój się tylko do odważnych świat należy. Odkąd jestem w kraju nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych, ale tego wszystkiego nauczyła mnie właśnie ukochana Italia:)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-31, 19:12 

Ja właśnie się staram o wyjazd do Włoch na przyszły rok....bardzo bardzo chcę jechać ale też jest bardzo bardzo dużo chętnych. Więc trzymajcie za mnie aby mnie wybrali... ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-31, 19:51 

Salve a tutti
Chciałbym zaznaczyć,że Erasmus jest dla wszystkich - tych co znają język i tych co nie znają.
Przyjeżdżając do Italii nie spodziewajcie się, że będziecie mogli rozmawiać po angielsku, owszem, z kimś się tam dogadacie na uczelni (zwłaszcza w biurze Erasmusa) ale zajęcia, a później egzaminy są w języku włoskim. Zajęć i egzaminów oczywiście nie należy się bać, bo jak ktoś nie zna prawie nic języka - to już po 3 miesiącach będzie się mógł w stanie spokojnie porozumiewać.

Jeśli chodzi o samotność w obcym kraju to... jest to złudne, w każdym mieście w Italii na Erasmusie jest pełno Polaków, dotrzeć można do nich już przed wyjazdem (przez maile wysyłane z uczelni partnerskiej - czesto do wielu odbiorców). Jak się nie uda przed wyjazdem, to pierwsza lepsza impreza lub chociażby zajęcia dają nam możliwości poznania Polaków.
Zresztą tu nie o poznawanie Polaków chodzi - jest cała reszta Europy !! ;-)

Zgadzam się z coccinellą - szkoła życia, świetna przygoda i powtarzać to będę do znudzenia tutaj:
Kto jeszcze ma możliwość wyjazdu na Erasmusa to się nie zastanawiać tylko składać papiery

O język się nie martwić - sam przyjdzie ;-)
Trzymam kciuki za wszystkich, którzy chcą jechać

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-02, 18:03 

Michał piszesz tak o tym wszystkim optymistycznie, że az chce mi sie składać papiery i spróbować wyjechać, ale im poważnirj o tym myslę, tym moje obawy są jeszcze większe :-)

Niestety sprawdzilam na stronie mohego uniwersytety i okazało się, że na moim kierunku wogole nie ma przewidzianych miejsc, a juz tym bardziej we Włoszech... :( no nic.. czar prysnął :-(

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-02, 23:30 

Jeśli chodzi o wymianę studencką, owszem ważne są umowy między danymi wydziałami, ale jeśli nie ma naszego kierunku na ten program to jeszcze nie trzeba składac broni. Najważniejsze, aby nasza uczelnia miała umowę z włoską uczelnią.
Martulka napisał(a):
na moim kierunku wogole nie ma przewidzianych miejsc, a juz tym bardziej we Włoszech

Studiujesz filologię polską, więc może by tak zahaczyć o przedmioty związane z dydaktyką. Idź do swojego biura uczelnianego Erasmusa i powiedz, że chciałabyś jechać do Włoch na wymianę. Obojętnie co studiować, ale żeby móc wyjechać.
Jeżeli są odpowiedni ludzie w biurze na pewno coś wymyślą ;-) Jeśli nie ma umowy między wydziałami to dlaczego nie mieliby jej podpisać z Twojego powodu.
Koniecznie dowiedz się o to w głównym uczelnianym biurze d/s programów międzynarodowych ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-12, 21:39 

czesc!
popieram Michała! Naprawde warto wyjechac na Erasmusa, a zwłaszcza na Erasmusa do Włoch!Ja 4 lata temu byłam na Erasmusie w Anconie (środkowe Włochy) i było super! I nie obawiaj sie, iz twoj jezyk nie jest na wystarczajacym poziomie, ja wyjechałam by studiowac po angielsku (wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze we Włoszech to nie mozliwe:)) wiec włoskiego nie znałam wcale i poradziłam sobie! Wiec składaj papiery!!!!

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-22, 10:36 

Jeszcze chciałbym dodać, że Erasmus jest programem tak naprawdę wczasowym ;-) w większości przypadków studentów, których znam uważają, że czują się prawie jak na wakacjach :-P
Ja zresztą również, więc nie obawiajcie się, że będzie źle :-)

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]