Chciałbym podzielić się z Wami pewnymi spostrzeżeniami jakie wyszły na temat włochów po przyznaniu Polsce i Ukrainie organizacji mistrzostw europy w piłce nożnej Euro 2012.
I to będzie mój chyba pierwszy post negujący zachowania włochów, a precyzyjniej mówiąc mediów włoskich.
Wczoraj (tj. 18.4.2007) jak wiecie w Cardiff zostało przyznane prawo do organizacji tej imprezy dla naszego kraju i naszego sąsiada - Ukrainy. W tym "wyścigu" brały również Włochy. I co się dzieje w mediach....
Otóż jestem oburzony postawą włoskich mediów wobec tego faktu jak znane osobistości wypowiadają się na temat AKTUALNEGO położenia dwóch krajów organizatorów. Trener reprezentacji Włoch, Marcello Lippi, który doprowadził do tytułu mistrza świata drużynę na mistrzostwach świata w Niemczech 2006 roku wypowiedział się o organizatorach: "Bardzo możliwe, że [kierownictwo europejskiej federacji] postanowiło wciągnąć w światową wspólnotę futbolową nowe kraje - organizatorów" - jak człowiek o takim poziomie, światowej sławie może się tak wypowiadać ?! Jakie nowe kraje ?!
Albo posłużę się cytatem z portalu Onet.pl:
""La Stampa" napisała zaś, że mistrzostwa odbędą się w Polsce, rządzonej przez "rasistowską koalicję". Publicysta turyńskiej gazety Massimo Gramellini napisał z ironią: "Przyznajmy: nie było proste odebrać organizację mistrzostw takim kolosom, jak Polska i Ukraina, sojuszowi biedaków, bez najmniejszych tradycji, ale przede wszystkim bez przyzwoitego stadionu ani asfaltowej drogi. Potrzebna była mieszanka powierzchowności, pychy i arogancji, która zawsze była siłą napędową wszystkich naszych klęsk: militarnych, politycznych, egzystencjalnych"."
Przecież tym sposobem Włosi tracą w oczach u wszystkich Polaków, nie podoba mi się to i przykro mi, że ten kraj tak się zachowuje po porażce jaką odniósł. Rozumiem, w Italii piłka nożna to świętość narodowa, ale trzeba umieć znieść gorycz porażki, a nie tak wypowiadać się o naszych krajach !!
Ja mogę zrozumieć, że zwykli mieszkańcy mają świadomość, że Polska należała do bloku wschodniego, bo tak byli uczeni w szkole, taka jest mentalność ludzi, ale jakim prawem Ci którzy tworzą światopogląd (czyt. dziennikarze) nie prostują tego, a nadal przypisują naszemu krajowi miejsce we Wschodniej Europie, która nadal jest postrzegana jako gorsza część Europy. Przecież Polska w niczym już nie przypomina kraju z lat komuny !! Czemu media (mimo wszechobecnej goryczy, która panuje w Italii) ciągną temat, że "sojusz biedaków" zorganizuje tak prestiżową imprezę? Nie zgadzam się z tym, jak jest w Polsce tak jest, ale na pewno Włosi nie mają prawa się tak wypowiadać o naszym kraju. Bardzo mnie to boli, że media we Włoszech tak opisują nasz kraj i że nie zmieniają panującego stereotypu Polski, a jeszcze go podtrzymują.
Naprawdę przez te zachowania mediów czuję się teraz we Włoszech jako obywatel europy wschodniej, która również u mnie kojarzy się z sytuacją jaka panuję za wschodnimi granicami naszej ojczyzny - a tak nie jest przecież !!
Nie znam się za bardzo na historii, kulturze i obecnej sytuacji na Ukrainie, także nie pisałem za dużo w tym poście o tym kraju, ale cieszę się bardzo, że razem zorganizujemy ta imprezę, to będzie również bardzo dobry sposób na poznanie przez Polaków tego kraju i zmienienia jego postrzegania w naszych oczach.
Na szczęście jest iskierka nadziei:
"Największa gazeta "Corriere della Sera" podkreśliła zaś w akcie bezlitosnej samokrytyki:"przegraliśmy, bo jesteśmy starzy i zmęczeni" " a gazeta "Il giornale" wyraża bardzo trafne spostrzeżenie, że UEFA "informując o tym, że ludzie w Warszawie i w Kijowie świętowali na ulicach, gazeta wyraża przekonanie: "u nas pozostałoby to niezauważone" "
Po reakcji włoskich mediów tym bardziej jestem zadowolony, że to nie u nich odbędzie się ta impreza, tak samo jak się traci popełniając błąd za jednym już popełnionym, Italia przez kilka lat przez swoje zachowania traci. Jak to powiedział Boniek "Włosi zrobili wszystko, by mistrzostw nie dostać" także i przez to jestem bardzo zadowolony, że w moim ulubionym obcym kraju ta impreza się nie odbędzie.
Ps. wszystkie cytaty pochodzą z portalu Onet.pl
Forza Polonia e Ucraina !!!
I mam nadzieję, że wszystkie te negatywne komentarze skierowane do organizatorów EURO 2012 wpłyną mobilizująco na rewelacyjny przebieg zarówno przygotowań jak i przebiegu samej imprezy - z Polakami się nie zadziera i takie głosy są tylko zachętą do perfekcyjnej mobilizacji
Co Wy o tej sytuacji sądzicie? Macie podobne odczucia? Czy może w istocie tak strasznie ta sytuacja we włoskich mediach nie wygląda?