Teraz jest 2012-05-22, 21:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2011-09-13, 09:10 

hej,
chciałabym zapytać, czy nauka włoskiego jest trudna? Wyjeżdżam do Florencji do pracy pilnować dzieci zaprzyjaźnionych Włochów. Mówię dość dobrze po angielsku, ale chciałabym się szybko nauczyć włoskiego, by normalnie się porozumiewać. Z czego i jak się uczycie i co polecacie z podręczników, płyt etc ?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2011-09-13, 15:24 

Jeśli znasz już angielski to nauka włoskiego nie powinna ci sprawiać problemu... wiem że ukazują się fajne książki Pawlikowskiej do nauki języków obcych...sprawdź czy wydaje tez naukę języka włoskiego.

Ja się podepnę pod temat, ponieważ też szukam fajnych materiałów do włoskiego, ale zależy mi na testach ( takie które sprawdzają słownictwo, gramatykę, nawet słownictwo biznesowe).

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2011-10-06, 10:43 

Witam,
ja korzystam głównie z internetu, niestety kurs w szkole językowej jest drogi i przeważnie w grupie 12-15 osobowej. Wg mnie w tak licznej grupie nie sposób się wiele nauczyć. Dlatego staram sie uczyć ze stron gdzie można spotkać nativów i z nimi pogadać (uczą cię wloskiego w zamian za angielski), wyszukuję artykuły o gramatyce, ze słownictwem. Te rzeczy znajdziecie np. na www.livemocha.com, www.mylanguageexchange.com, www.testcv.com, www.slowka.pl

Powodzenia i dajcie znać co o tym sądzicie :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2011-10-07, 11:18 

ja korzystam już z livemochi. fajna strona ze względu na to, że mozna miec kontakt z ludzmi chyba z całego świata .
Tetscv własnie polubiłam więc czekam na test :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2011-10-25, 15:00 

Proponuję kupić małą książeczkę z rozmówkami. To się może przydać na miejscu.
A jeśli chodzi o naukę to gramatyka jest dość trudna więc może być ciężko opanować ale ja to robiłam tak:

1) najpierw uczyłam się słówek (ciut gramatyki też)
2) włączałam skype i zaczepiałam Włochów a sami chcieli pogadać :D (starczy powiedzieć że się jest blondynką i po sprawie ;)

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]