Teraz jest 2012-05-23, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2007-06-07, 17:49 

Czytam artykuły w internecie na temat sytuacji w Polsce, czytam je również w prasie włoskiej i... naprawdę już nie mogę siedzieć cicho.
Potrzebuje skomentowania tego... co prawda nie za bardzo tyczy się to Italii, chociaż to co się wyprawia w Polsce na scenie politycznej jest także zauważane przez media włoskie - i to niestety tworzy się negatywny wizerunek Polski.
Wszyscy wiedzą co się w Polsce dzieje, ale ostatnio rzeczy, decyzje stają się nie do zniesienia.
Chciałbym wyrazić moje niezadowolenie ze sposobu rządzenia obecnego rządu i ingerowania Kościoła w sprawy polityczne.
Nie podoba mi się to, że tak silnie nasza władza dąży do zakazywania wszystkiego, nakazywania itp.
Co za pomysły są, żeby: proponować takie zmiany w lekturach obowiązkowych, żeby wprowadzać obowiązkowe mundurki we wszystkich szkołach, żeby mówić, że Teletubisie promują homoseksualizm, że jak czytałem wczoraj w gazecie włoskiej jedna pani z jakiejś tam organizacji w Polsce mówi, że seks dla przyjemności to zło, że Kościół słowami swoich ludzi chcę wmówić ludziom, że używanie antykoncepcji jest złe, że strajki jakie się odbywają w naszym kraju to są "metody terrorystyczne".
Czemu na własne życzenie tworzą tak negatywny obraz Polski zagranicą ?!?! Takimi zachowaniami jestem coraz bardziej przeciwny Kościołowi - nie mają prawa tak manipulować ludźmi takimi idiotycznymi stwierdzeniami, czemu nasze władze tak na to pozwalają, żeby być marionetkami księży ?!
Przecież to tylko szkodzi Polsce i Polakom bo stajemy się pośmiewiskiem dla reszty Europy. To jak przez kilkanaście lat tworzył się coraz lepszy wizerunek Polski w Europie panowie z PiS, LPR i Samoobrony w spółce z niektórymi księżami skutecznie burzą.
I właśnie te przykłady idą w świat, nie te dobre i stajemy się znów widziani jako kraj radykałów i konserwatystów, że jak turysta np. Włoch do nas przyjedzie, by zobaczyć nasz kraj będzie postrzegany jako samo zło, bo nosi np. obcisłą koszulke, kolorowe spodnie itp. a jeszcze co gorsza może być posądzony od razu o homoseksualizm.
Chore to jest i jestem przeciwny temu co się dzieje, mam nadzieje, że nasza obecna władza nie wyrządzi krzywdy Polsce takiej, żeby była potrzebna znów kilkunastoletnia naprawa wizerunku i mam nadzieję, że po raz kolejny nie zostaną wybrani w następnych wyborach. Ja napewno będę głosował na innych.

Tak mnie trochę poniosło pisząc ten tekst, ale ciekawi mnie ilu z Was, którzy tu trafią, wypowiedzą się na ten temat, czy już tak jest, że nawet nie można się wypowiedzieć swobodnie na temat władzy i Kościoła w naszym kraju bo zostanie się wykluczonym ze społeczeństwa...

Czekam na Wasze opinie
Pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-06-20, 21:53 

wiem ,ze za to co napisze moge byc bardzo skrytykowana,ale sposob wypowiedzi mnie troche zirytowal.
mam znajomego wlocha pochodzacego z bardzo dobrej rodziny z tradycjami i zarazem wcale nie biednego.gosc mlody 23 lata bardzo przystojny,dobrze ubrany,z ladnym samochodem,typ na ktorego leci przecietna polka.otoz w pracy sie mowilo ze bzyka swoja mame,a jego ojciec corke.ja na to nie zwracalam uwagi bo wiem,ze wlosi to bajkopisarze i opowiadaja rozne bzdury przewaznie z zazdrosci.i byloby tak do tej pory gdyby nie przyszla pewnego dnia jego siostra i zaczepiana przez pracownikow smiejac sie powiedziala,ze jej brat jest lepszy w lozku od ojca.zapadla cisza ona sie speszyla i wyszla.nie dziwi mnie jezeli ktos tak mowi o wlochach bo jest jakis procet ludnosci ktory ma rozne zboczenia.we wloszech jest naprawde duzo homoseksualistow ja znam osobiscie chyba z dziesieciu.i tez bym nie uwierzyla gdybym na wlasne oczy nie zobaczyla.nie bede ukrywac,ze nie lubie tej metalnosci i moglabym pisac godzinami to co mi sie podoba czy nie podoba,ale nie w tym rzecz.mam meza polaka i nie wyobrazam sobie zebym mogla byc z kims innym.jest tylko jedna sprawa-zawsze byl i jest bardzo zadbanym mezczyzna i przy tym bardzo inteligentnym a tego z mojego punktu widzenia wlosi nie maja.a obraz polski kto tworzy my sami polacy-niestety do wloch wyjezdza 90%patologi wiec jak ma byc dobrze.im napewno sie dobrze zyje bo nie widza roznicy pomiedzy tym co mieli w domach a tm co mozna zastac we wloszech.ja roznice widze.pozdrawiam

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-06-27, 20:27 

fufi, tak szczerze mówiąc nie widzę związku z moim postem do tego co napisałaś... piszesz, że sposób mojej wypowiedzi Cię trochę zirytował, ale czemu?
Miło by było jakby się temat rozrzeszył na wiedzę innych Polaków mieszkających w Italii na temat jak jest postrzegana Polska we Włoszech, a nie jak jest postrzegana przez Polaków mieszkających w Italii, która jak sama zauważyłaś w 90% składają się z patologii.

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-07-01, 16:33 

Witajcie moi drodzy, szczegolnie Fufi. Mnie natomiast bardzo podoba sie szczerosc rozmowczyni. Bardzo dlugo mieszkam juz w tym kraju i z przykroscia musz stwierdzic ze iloraz inteligencji tego narodu bez wzgledu na wyksztalcenie jest ponizej zera. Czy to niewykwalikowany robotnik , czy dynamiczny manager majacy zwiazki z naszym krajem poprzez prace ,nie maja zwyczajnie o Polsce najmniejszego pojecia. W telewizji i radio najlepszej prasy nie mamy, niejednokrotnie mam wrazenie ze wylapywane sa wylacznie niepozytywne kroczki Kaczuch .Przegrali batalie o mistrzostwa , wiec juz rozpisuja sie o niewolnikach 21 wieku- wiezniach , przyszlych budowniczych drog. Obroncy praw czlowieka sie znalezli. Szkoda ze wczesniej nie zainteresowali sie tragicznymi warunkami bytowymi w/w.Sytuacja zmienia sie radykalnie gdy osiolek jeden z drugim jada na jakies targi , czy ekspozycje i zostaja mile zaskoczeni nasza "cywilizacja". Nie wspomne o tym ze cale biuro oczekuje na telefon "eksploratorow" w przekonaniu uslyszenia egzotycznych opowiesci . Piszac tego posta nie przemawiaja przeze mnie gorycz czy kompleksy, to jedynie spostrzezenia osoby dlugo mieszkajacej w tym kraju. Nie znaczy to ze nie potrafie sie zaadoptowac , zawzec znajomosci, czy dni mijaja na narzekaniu. Swoja osoba , zachowaniem, staram sie zmienic stereotyp Polaka wynikajacy z niewiedzy, ignorancji i wrodzonego ograniczenia umyslowego wielu.Skutkiem czego mam wielu wrogow i kilku sympatycznych znajomych ;-) Zycze wszystkim milego odkrywania pieknego krajobrazowo i kulinarnie kraju jakim sa Wlochy. Mieszkac tytaj to przywilej dla oka i podniebienia , jedynie mozg moze z malym szwankiem z tej przygody wyjsc. Jednak swiat to jedna wioska, takze mamy regiony w Polsce , o ktorych mowie ze gdyby przyszlo mi tam zyc , powiedzialabym iz "Bog mnie juz nie kocha" :lol:

[ Dodano: 2007-07-01, 18:34 ]
fufi napisał(a):
mam znajomego wlocha pochodzacego z bardzo dobrej rodziny z tradycjami i zarazem wcale nie biednego.gosc mlody 23 lata bardzo przystojny,dobrze ubrany,z ladnym samochodem,typ na ktorego leci przecietna polka.

Mylisz sie moja droga . Przecietna mloda Polka leci na znacznie mniej . Czasem wystarczy tylko ciemniejsza karnacja, niewazne ze chlopak okazuje sie brudnym z krajow muzulmanskich, dukajacym po wlosku, jej to nie przeszkadza , gdyz nie zada sobie trudu nauki tego jezyka... :shock:

Offline Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]