Teraz jest 2012-05-23, 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2007-03-16, 00:44 
Administrator

Wpadł mi taki pomysł aby założyć temat w którym będzie można napisać coś o różnicach pomiędzy naszymi kulturami, zachowaniami itd. Osobiście odnajduję wiele różnic pomiędzy Polakiem a Włochem, jednak zastanawiam się co można by powziąć z ich kultury a co nie przyjmować. Na pewno podziwiam ich samopoczucie i radość życia (chodź według mnie jest to wyrobiony stereotyp który nie sprawdza się u wszystkich). Z wielu wizyt we Włoszech dostrzegłem że włosi jako tako lubią być zachwalani, nawet jeśli te zachwalanie jest nieodzwierciedla rzeczywistości, to znaczy odniosłem takie wrażenie że przeciętny Włoch lubi słuchać na swój temat pozytywnych rzeczy nawet jeśliby były one fałszywe. Nie akceptuje natomiast uwag które są naprzeciw mu postawione, nawet jeśli uwagi te są prawdziwe i obiektywne. Po prostu nie dopuszcza to do myśli i nawet jeśli wie że robi źle i jego zdanie jest kompletnie mylne będzie sobie przypisywał rację. To chyba najgorsza taka cecha którą prywatnie odnajduję w społeczeństwie włoskim.
A jakie ty widzisz różnice, co ci się podoba, a co nie?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-22, 15:18 

Witam
No troszkę bym się z Tobą nie zgodził co do przypisywania sobie racji za wszelką cenę. Owszem, są tacy ludzie, ale zarówno w naszym społeczeństwie można znaleźć mnóstwo takich ludzi. Właśnie przez kontakt z Italią zrozumiałem, że przede wszystkim nie można wstawiać ludzi do jednej szufladki. Tak jak Polacy są różni, to i Włosi. Odnośnie tego, że lubią słuchac o sobie dobre rzeczy to się zgodzę, ale przecież każdy to lubi ;-) ! My wyjeżdżając do Italii widzimy mnóstwo rzeczy nowych, które nam sie podobają lub nie, ale będziemy mówić przecież o tym co nam sie podoba - i to jest strasznie miłe dla Włochów. Wogóle miły jest sam fakt, że mówimy po ich języku :-) A jak Ty się czujesz, jak słyszysz od Włocha, że umie coś powiedzieć po polsku i zachwala polskie dziewczyny, wędliny czy Żubrówkę ;-) ? Nie powiesz, że nie jest miło wtedy :-P
Na koniec dodam, że fajny pomysł z tą stronką, mam nadzieję, że się rozwinie i będzie działać prężnie. Aha, co lubię u Włochów? To, że się mówi CIAO, nie tylko znajomym w swoim wieku, ale i np. sprzedawcy w sklepie - uwielbiam to, no i jeszcze strasznie lubię, że mają Vasco Rossi :-P
Saluti

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-25, 23:31 
Administrator

Właśnie mi się przypomniała jeszcze jedna cecha bardzo charakterystyczna dla większości Włochów, a mianowicie niesamowitą uwagę przywiązują do wyglądu, i zachowania się osób. To chyba jedno z nielicznych państw na świecie które tak bardzo zwraca na to uwagę. Co ciekawe ta kwestia widziana jest tak jak i u kobiet co u mężczyzn. Dlaczego młody Włoch nie ubierze kasku, a no ponieważ sobie zepsuje capelli. W Polsce wydaje mi się że nie ma aż tak wielkiego zwracania uwagi na wygląd jak w Itallii. Kolejna kwestia to pokazywanie, i organizowanie imprez. Każda 18 to musi być wielkie wydarzenie organizowane w jak najlepszym klubie czy restauracji, rodzice wydają masę kasy na swe pociechy, nawet jeśli rano obudzą się bez grosza. Robią to dla pokazu i dla tak zwanego "sfizio", zresztą bardzo lubią jak się coś dzieje. A co wy sądzicie o Włochach i Polakach, jakie różnice widzicie jeszcze pomiędzy nami, no i oczywiście czy się zgadzacie co do tych opini?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-25, 23:51 

Salve a tutti !!!
Oj wygląd, wygląd.... sono d'accordo, niesamowicie kombinują z ciuchami, z fryzurami, ale może to też przez to, że w końcu mają kilku sławnych projektantów mody ;-) Z kaskami dobra uwaga, nie patrzyłem na to w ten sposób :-P
Ale jednak z tym, że w Polsce się nie zwraca na wygląd tak jak w Italii bym się nie zgodził, otóż spróbuj wyjść do ludzi w jakimś ciekawym, oryginalnym ciuszku... Pozostanie to bez uwag ?? Nie sądze, może także przez komentowanie w Polsce mniej się eksperymentuje w ubiorze. Jeśli facet eksperymentuje w ubiorze (nietypowe kolory, obcisłe koszulki) jest przez niektórych od razu postrzegany jako gej (!!!) lub w "najlepszym" przypadku jako zniewieściały. Weźmy pod uwagę włoskie dyskoteki w lato - pełno chłopaków w obcisłych koszulkach (nawet piłkarze mają takie ;-) ) i to niektórzy na dodatek w "siateczkę". Idź sobie tak ubrany w Polsce na dyskotekę... nie radziłbym.
Osobiście lubię obcisłe koszulki (ale bez "siateczki")

Mimo wszystkich tych różnic lubię Włochów - fajny naród :-P

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 16:23 

hihihi to się uśmiałam z tych obcisłych koszulek z siateczką :) ale to miłe i sympatyczne, że mają swój styl ;-) prawdą jest też, że eksperymentują z kolorami - kiedyś miałam okazję poznać Włocha okolo 30-stki w różowym golfie ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-03-30, 19:24 

To ja dodam więcej, ja miałem teraz zajęcia z wykładowcą, który przychodził na zajęcia własnie w różowym sweterku, też około 30-stki ;-) Mi to w żadnym stopniu nie przeszkadza, fajnie, że moga sobie eksperymentować z ubiorem. W Polsce jednak faceci są ograniczeni w tym stopniu - klasycznie i tyle, żadnych wymysłów, a szkoda, bo z tego co zauważyłem tutaj właśnie w Italii kobietom się to podoba (i to nie tylko Włoszkom :-P )

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-01, 23:45 

Ja z kolei widziałam 40. letniego pana w białych obcisłych spodniach z 3 ogromnymi różowymi kwiatami doczepionymi do jednej nogawki. Do kompleciku miał odcisłą bluzeczke baaaardzo kolorowa z napisami "love". Słodko wyglądał ;)

aaaaa zapomniałam o zameczkach w spodniach takie półokrągłe były... ;)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-02, 18:05 

A czy to prawda, że włosi są bardzo kochliwi?? ;-)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 2007-04-02, 23:37 

Powiem tak - Są i kochliwi i są nie kochliwi, tak jak w każdym narodzie na świecie.
Co prawda szaleją na punkcie blondynek, bo takich w swoim kraju nie posiadają, jak jest jeszcze niebieskooka to już wogóle głupieją ;-)
Tak samo działa z wysokimi blondynami na włoszki ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-04, 16:32 

Bardzo ciekawi mnie czy prawdziwy jest stereotyp, że panem domu i rodziny we Włoszech jest mężczyzna-ojciec rodziny i koniec. Czy naród włoski kultywuje klasyczny podział zadań dla każdej płci? Czy kobieta jest w cieniu mężczyzny?

Pytam ludzi którzy mają jakieś pojęcie o tym co dzieje się teraz w Italii... Niekoniecznie tych których wiedza opiera się na lekturze "Ojca Chrzestnego" :) Pozdrawiam...

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-13, 23:59 
Administrator

Corvo napisał(a):
Bardzo ciekawi mnie czy prawdziwy jest stereotyp, że panem domu i rodziny we Włoszech jest mężczyzna-ojciec rodziny i koniec. Czy naród włoski kultywuje klasyczny podział zadań dla każdej płci? Czy kobieta jest w cieniu mężczyzny?

Pytam ludzi którzy mają jakieś pojęcie o tym co dzieje się teraz w Italii... Niekoniecznie tych których wiedza opiera się na lekturze "Ojca Chrzestnego" :) Pozdrawiam...

Mogę tylko przedstawić jak to jest na południu. Stereotyp ten jest jak najbardziej prawdziwy. To mężczyzna jest zarządcą, „władcą”, i bosem rodziny. Kobieta właściwie ma niewiele do powiedzenia, lecz oczywiście, ostateczne zdanie ma mężczyzna. To mi osobiście się absolutnie nie podoba, i wydaję mi się że zbyt nisko traktowane są tam żony, a w szczególności te które nie pracują i nie zależne finansowo od mężczyzny. Można by o tym książkę napisać. O tym jak to się dzieje w takiej stereotypowej rodzinie włoskiej – a zapewniam, gdyż mam kontakt z wieloma Polakami pracującymi u rodzin włoskich że tak pięknie to nie jest. PS: pięknie to jest na pokaz ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-14, 14:17 

czesc!
co do kochliwosci Włochów to zgadzam sie z Michałem, Włosi na punkcie blondynek szaleja! Ale musicie tez wiedziec, ze im samym czesto te stereotypy nie podobaja sie....Ale słyszałam tez od nich samych, ze tak zgadzaja sie ,ze sa kochliwi ale jak juz sie zakochaja to na zawsze..... a potem sa juz tylko przygody:))))

co do stereotypu mężczyzny Pana i Władcy to mysle, ze zmienia sie to coraz bardziej! Na Południu jak najbardziej moza spotkac nadal takie rodziny, ale na Połnocy to chyba coraz rzadziej.Pewnie jak wiecie sytuacja ekonomiczna w tym kraju tez nie jest najlepsza czesto wiec kobiety pracyja nie tylko dlatego te chca ale ze musza!

Różowe obcisłe sweterki, białe kwiaciaste spodnie u starszych Panów..... tez to wdziałam! Ma to swoj urok! :-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-25, 21:34 

mam pytanie: czy to prawda, ze wloszki bardzo lubia uczyc obcokrajowcow jezyka? w czasie pobytu na erasmusie taki uklad bylby dla mnie idealny - rozrywka i nauka;]
chyba bede musial zapuscic wlosy, bo jestem blondynem, a teraz z przyczyn funkcjonalnych nie mam ich w ogole;] a propos czy na tym polu (fryzury, a wlasciwie jej braku) we wloszech panuja takie stereotypy jak w polsce?

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2007-04-26, 11:58 

Włosi jako narodowość są tak naprawdę zamknięci. Jest nieliczna grupa społeczna, która jest otwarta na obcokrajowców. Inaczej mi się wydaję jeśli chodzi o Polaków - my jesteśmy raczej pozytywnie nastawieni do przyjezdnych, bardziej gościnni. Tu we Florencji znam nielicznych cudzoziemców, którzy są w towarzyskich kontaktach z Włochami i to są najczęściej sytuację jak razem mieszkają (tj. wynajmują pokoje w mieszkaniach, gdzie są włoscy studenci)
Jadąć do Włoch oczywiście, że zapuszczaj włosy, bo zarówno w Polsce jak i w Italii taka fryzura, a raczej jej brak nie jest jakoś super pozytywnie odbierana ;-)

Offline Zobacz profil  

Tytuł:
PostNapisane: 2008-02-05, 20:36 

Corvo napisał(a):

OJ, oj, oj, to jest stereotyp. No i w dodatku nieprawdziwy. W typowym wloskim domu kobieta jest gora. Uleglosc i podporzadkowanie jest raczej (niestety) cecha naszych polskich kobiet (moze nie obecnych 20 - 30 latek, ale na pewno naszych mam). Wloskie kobiety, przynajmniej te z polnocy i srodkowych Wloch, sa bardzo zadbane, dbaja o ubior w najmniejszym detalu, zawsze znajda czas dla siebie, itd. I nie bardzo sie martwia o obowiazki domowe majac wokol cala mase "colf", ktore za 5 Euro za godzine sa w stanie zrobic wszystko. ;-)

[ Dodano: 2008-02-05, 19:38 ]
Michał Malec napisał(a):
A jak Ty się czujesz, jak słyszysz od Włocha, że umie coś powiedzieć po polsku i zachwala polskie dziewczyny, wędliny czy Żubrówkę

Lepsza Zoladkowa, ale ta tradycyjna, nie mietowka. Sukces gwarantowany :-P

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]