Wlochy.edu.pl | Kuchnia włoska http://www.wlochy.edu.pl/rss,kuchnia-wloska.html Włochy jako pępek światowej kuchni. Charakterystyczne cechy włoskiej kuchni z jej głównymi składnikami. Tysiąc sposobów na gotowanie po włosku. Przepisy na włoskie dania narodowe i regionalne. Jeść dobrze, zdrowo i po włosku. Smaki i zapachy włoskiej kuchni. pl Mon, 22 Jan 2018 01:25:30 +0100 Mon, 22 Jan 2018 01:25:30 +0100 www.wlochy.edu.pl 14 123 zxc Pyszne włoskie sery http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Pyszne-wloskie-sery,914.html Sery to jeden z niezbędnych składników włoskiej kuchni. W zależności od tego z jakiego mleka są produkowane, jak długo dojrzewają, jak wygląda cały proces produkcji można znaleźć na półkach w supermarketach śnieżnobiałe, żółte jak słońce, twarde jak kamień, czy rozpływające się w ustach przepyszne włoskie sery. Spróbowane raz zostały przeze mnie szczerze pokochane i nie potrafię zapomnieć ich wspaniałego aromatu, a na samą myśl mam ich smak w ustach. Mon, 14 Jun 2010 12:06:49 +0200 zxc 123 zxc W kręgu legend i opowieści o wielkanocnej neapolitańskiej Pastiera http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,W-kregu-legend-i-opowiesci-o-wielkanocnej-neapolitanskiej-Pastiera,868.html To wyśmienite włoskie wielkanocne ciasto cieszy się uznaniem w całych Włoszech, jako słodkość o niepowtarzalnym smaku. Prawdziwą Pastiera, jak mi powiedzieli moi włoscy przyjaciele, można spróbować tylko w Neapolu. Jej pochodzenie nie jest dokładnie znane, ale wszystkie mity łączą to ciasto z okresem wielkanocnym i jego rytuałami. Sun, 04 Apr 2010 08:36:27 +0200 zxc 123 zxc Pizzoccheri alla valtellinese http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Pizzoccheri-alla-valtellinese,812.html O ich istnieniu dowiedziałam się przypadkiem. W drodze do włoskiej alpejskiej miejscowości Livigno, gdzie wybraliśmy się , żeby spędzić listopadowy weekend, zatrzymaliśmy się na obiad w restauracji w jednym z lombardzkich górskich miasteczek. Moi włoscy przyjaciele powiedzieli mi, że to tutaj muszę spróbować pizzocheri, bo są po prostu wyśmienite. Wed, 03 Feb 2010 10:02:50 +0100 zxc 123 zxc Domowa nalewka z cytryn. http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Domowa-nalewka-z-cytryn,731.html Limoncello z Abruzji. Nalewka zawsze sie udaje i jest malo czasochlonna. Jedyny problem ,ze w Polsce nie ma cytryn bez opryskow. Bedac we Wloszech warto kupic cytryny "non trattati". Roznia sie tym od zwyklych,ze sa wieksze,skorka jest pomarszczona i maja intensywniejszy zapach. Fri, 07 Aug 2009 10:20:01 +0200 zxc 123 zxc Prawdziwe ragu napoletano http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Prawdziwe-ragu-napoletano,715.html Jeśli tylko będziecie mieć okazję na wakacyjnych podróżach, spróbujcie ragu w Neapolu. Po prostu pychota. Jeśli jednak nie wybieracie się do Neapolu, to spróbujcie zrobić takie ragu we własnym domu. Mon, 06 Jul 2009 05:32:22 +0200 zxc 123 zxc Pizza Fritta http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Pizza-Fritta,714.html Pare dni temu rozmawiając z jedym z moich przyjaciół z północy opowiadałam mu, jak tęsknie za pizza fritta. On zapytał mnie, co to właściwie jest. Ci, którzy znają południowe smaki, na pewno tęsknią za pizza fritta, tak jak ja.... Sun, 28 Jun 2009 01:23:30 +0200 zxc 123 zxc Fusilii z wieprzowiną i tymiankiem http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Fusilii-z-wieprzowina-i-tymiankiem,684.html Mięso pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Duś ok. 2-3 minut i dodaj mięso. Sat, 16 May 2009 07:00:23 +0200 zxc 123 zxc Tortiglioni z cykorią http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Tortiglioni-z-cykoria,683.html Orzechy grubo posiekaj, kilka odłóż do dekoracji. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bazylię, natkę i tymianek opłucz i drobno posiekaj (kilka listków również pozostaw do dekoracji). Sat, 16 May 2009 07:00:11 +0200 zxc 123 zxc Tagliatelle z suszonymi pomidorami http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Tagliatelle-z-suszonymi-pomidorami,682.html Czosnek i oliwki drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodaj pomidory, skórkę z cytryny i zioła. Sos lekko podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Wed, 13 May 2009 10:34:11 +0200 zxc 123 zxc Spaghetti z szynką i mozzarellą http://www.wlochy.edu.pl/Wlochy,Spaghetti-z-szynka-i-mozzarella,681.html Mozzarellę pokrój w kostkę, wymieszaj w misce z oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki. Pancettę (lub boczek) pokrój w kostkę i podsmaż na chrupko, pod koniec smażenia dodaj szynkę. Wed, 13 May 2009 10:33:51 +0200 zxc